Uvažujete o rozjezdu vlastního podnikání v gastronomii? Pomůžeme vám s otevřením vaší vlastního restaurace! Než se pustíte do dalšího čtení, doporučujeme vám navštívit stránky podnikatelský záměr a podnikatelský záměr pro banku, kde se dozvíte základní informace a tipy, díky kterým pro vás bude následné zpracování podnikatelského plánu restaurace snazší.
-
Detailně představit zamýšlený koncept restaurace, nabídku jídel a nápojů, prostředí, personál apod.
-
Co nejlépe popsat konkurenční výhodu restaurace. Budete se specializovat na určitou kuchyni, bude u vás pracovat nějaká uznávaná osobnost z oboru atp.? Co bude hlavní lákadlo na hosty?
-
Stanovit vaši maximální kapacitu, kolik hostů jste schopni v jednotlivých částech dne obsloužit. Jakou předpokládáte vytíženost z hlediska ročního období?
-
Odhadnout potenciálního vytížení restaurace během dne a týdne.
-
Navrhnout vhodný marketingový plán a komunikační strategii včetně souvisejících nákladů. Budete spoléhat na ústní doporučení, využívat sociální média nebo venkovní reklamu? Kde bude umístěna? Kolik bude placená reklama stát?
-
Uvést a zdůvodnit prognózu budoucích tržeb. Jaký lze očekávat vývoj tržeb v prvních měsících?
-
Vhodným způsobem zpracovat kalkulaci přímých nákladů na pokrmy a nápoje.
-
Vyčíslit provozní a jiné nepřímé náklady podniku.
-
Určit potřebné investice, například do vybavení kuchyně, úpravy interiéru a exteriéru, tvorby webu atd.
-
Nezapomenout ve výdajích zohlednit například splátky úvěrů nebo poplatky za inkaso platebních karet a stravenek.
-
Všechny propočty zohlednit v jedné ekonomické rozvaze budoucích zisků (přesněji řečeno
finančním plánu).
-
Pokud se jedná o nově otevřenou restauraci, doporučujeme vypočítat různé scénáře možného vývoje. Například co se stane, pokud bude návštěvnost ovlivněna ročním obdobím? Možných scénářů vývoje by mělo být vícero s cílem ukázat bance či investorovi, že je projekt výdělečný i při méně optimistickém vývoji tržeb.
-
Banka si může vyžádat zahajovací rozvahu a plánované účetní výkazy (rozvaha, výkaz zisku a ztráty). Šikovný ekonom vám pomůže i se zpracováním cashflow.
-
Analyzovat rizika spojená s otevřením restaurace a nalézt vhodné způsoby k jejich snížení.
-
Strategicky zhodnotit celý projekt.
Plán vypadá velice dobře. Můj úvěrový poradce říkal, že to je jeden z nejlepších podnikatelských plánů, který kdy viděl.
Lukáš Čížek
Majitel restaurace
,
Restaurace Concordia
Ve velmi krátkém čase jsme zpracovali prezentaci podnikatelského záměru otevření nové restaurace, která byla podkladem pro rozhodování majitele prostor o výběru nájemníka.
„Jsem spokojená, byznys plán vypadá dobře, naše firma byla vybrána."
Kateřina Jaklová
jednatelka
,
Dam & Daves s.r.o.
Zpracovali jsme podnikatelský plán do formy prezentace pro navázání spolupráce s pronajímatelem prostor (obchodni centrum). "Podnikatelský plán je v pořádku."
Pavel Vačur
manažer
,
Wanlida Euro s.r.o.
Podnikatelský plán musí být z hlediska všech finančních propočtů bezchybný, jinak ho banka či investor neschválí. Jste si jistí, že do finančního plánu zvládnete zakomponovat všechny proměnné? Banka či investor musí z podnikatelského plánu jasně vidět, že jste připraveni také na možné změny některých předpokladů, například cenu surovin, průměrný počet hostů, změny v maržích, růst mezd a odvodů za zaměstnance apod. Podnikatelský plán však musí odopovědět i vám samotným, zdali se vůbec vyplatí záměr realizovat.
Postaráme se o všechny důležité náležitosti podnikatelského záměru a pomůžeme vám realizovat váš sen o vlastní restauraci!